14. prosince 2022, Redakce

„V dnešní době je potřeba si vážit každého dítěte, které hraje fotbal. Jsem vděčný za to, jak pracují naši trenéři,” vzkazuje po dalším progresivním roku vyškovské mládeže Jaroslav Liška

Vyškovská mládež zažívá už několik let prudké stoupání vzhůru. Svou prací se na tom z velké části podepsal i šéftrenér mládeže vyškovského MFK, Jaroslav Liška, který odpovídal na otázky jako trenér nejstaršího dorosteneckého mužstva, i jako šéftrenér mládeže.

Nejprve se Vás zeptám, jako hlavního trenéra dorosteneckého družstva U19, jak hodnotíte podzimní část sezóny, kterou devatenáctka zakončila na třinácté pozici?
Umístění na třináctém místě je v konečném znění dobré, protože nás svazovala vleklá zranění naších hráčů. Z tohoto pohledu to musíme brát všema deseti. Tyhle okolnosti nás nutili využívat na naše utkání mladší dorostence jiná možnost nebyla a musím říct, že mladší dorostenci nám pomohli opravdu hodně, za což jím všem patří velké poděkování. Je pravda že jsme chtěli být do jedenáctého místa, kde nám chybí tři body. Určitě nás mrzí čtyři utkání, které jsme prohráli o branku, což nám také psychicky nepomohlo, ale na druhou stranu kluci hráli na hranici toho, co nám situace umožňovala, takže žádné výtky nepřipouštím.

V divizi jste nováčky, co bylo před sezónou stanoveno za cíle a jak se je daří, nebo nedaří plnit?
Cílem pro nás je zabydlet se v této soutěži dlouhodobě. To je pro nás priorita. Chceme hrát určitě dobrý fotbal a posunout hráče na vyšší úroveň. V některých utkáních se nám to dařilo a v některých zase ne. V něčem jsme si vybrali nováčkovskou daň, když jsme lacino inkasovali zbytečné branky, a to nás sráželo hodně dolů. Teď se musíme zaměřit na tyto chyby a odstranit je z naší hry potom si myslím, že můžeme být ještě lepší. Čeká nás v zimní přestávce hodně práce.
Co bude cílem devatenáctky v jarní části sezóny?
Určitě se zlepšit po všech stránkách v herní činnosti a také zapracovat na taktice to je pro nás velice důležitý prvek. Pokud chceme, aby se kluci posouvali tak to musíme zvládnout, to je pro nás úkol, který musíme splnit. Je důležité také k dobrým výkonům na jaře přidat body a snažit se pohybovat v klidných vodách divize.
Jak hodnotíte počínání družstva U17, které přezimuje na prvním místě Divize D?
Z toho máme všichni velikou radost. Je to výborný výsledek a dobrá práce jak hráčů, tak trenéra Aleše Krejčího a celého realizačního týmu. Tento ročník je tvořen ze stabilních hráčů, obměna před sezónou byla velice malá. Tým byl pouze doplněn o několik hráčů z nižší kategorie, kteří jsou také na velice dobré úrovni. Takže zde věříme že to kluci zvládnou a soutěž vyhrají i v jarní část. Pro další sezónu je dobrá zpráva, že celý ročník 2006 a 2007 se posune do staršího dorostu, kde můžou pracovat pohromadě dále.
Jak obecně nahlížíte na návrat vyškovského dorostu do Divize?
Pro nás návrat do divize nebyl jednoduchý bylo to velice složité a v soutěži KP byly další kluby, které chtěly do Divize například Kuřim, se kterou jsme bojovali o postup až do konce soutěže. Ale když to vezmu od začátku tak jsme před čtyřmi roky divizi opustili, protože jsme neměli ročník 2002 a neustále jsme byli nuceni doplňovat mladší hráče do o dva roky vyšší kategorie. Což nebylo dlouhodobě únosné a hráči kolikrát měli v nohách tři utkání za víkend a následovala zranění hráčů, proto jsme se rozhodli že divizi opustíme a musíme dát do pořádku týmy U19,U17 což se nám nakonec povedlo. V KP jsme spojili dorost MFK Vyškov s Dědicemi a jak se ukázalo byl to dobrý krok pro obě strany. Za to bych rád poděkoval, jak předsedovi Dědic Martinovi Šebelovi, tak i předsedovi MFK Vyškov Jaroslavu Schindlerovi. Když jsme tenhle krok provedli byli jsme za to kritizovaní, že to nemá smysl, ale já musím říct, že to smysl mělo. Když jsme tento projekt rozjeli tak jsme věděli, že návrat do divize nebude lehký a bude to práce určitě na nějaký čas, což se také potvrdilo. Dvakrát nebyla soutěž dohraná vinou pandemie. Ta doba pro nikoho nebyla jednoduchá. Proto si postupu do divize vážíme a jsme rádi že jsme nazpět, proto je potřeba ještě jednou všem hráčům a realizačnímu týmu poděkovat za ty obrovské výkony a nervy až do toho kýženého postupu.
Nyní se Vás zeptám jako šéftrenéra mládeže, jak hodnotíte práci s mládeží ve Vyškově za rok 2022?
Já a vedení MFK Vyškov,z.s. máme radost z toho, co se zde s mládeží za tenhle rok dokázalo. Postavení mužstev je výborné, nicméně to zdaleka není všechno. Rád bych poděkoval za obětavost a přístup všem hráčům a trenérům. Také bych rád poděkoval městu Vyškov, které nemalou částkou podporuje mládežnický fotbal ve městě. Další díky si zaslouží naší sponzoři, kteří se finančně podílí také na chodu mládeže a v neposlední řadě FAČR. Na tenhle úspěch chceme navázat i v roce 2023 ale víme že musíme táhnout za jeden provaz a pak to bude fungovat dále.
Vyškovská mládež zažívá v posledních letech výrazný progres, můžete prozradit kolik má nyní mládež družstev a aktivních členů?
Ano podařilo se nám za nějakých osm let v klubu udělat spoustu práce, která v posledních letech začíná vystupovat na povrch. Začali se nám naplňovat naše sny, že můžeme mít týmy po ročnících, což se od U17 až po U8 plní. Každý musí pochopit, že to je mravenčí práce a nic se nedá udělat ze dne na den. Vše má svůj čas a vývoj. Když si vezmete, že dnes kromě fotbalu máte různé další sporty, tak si musíme každého dítěte, které se rozhodne hrát fotbal velmi vážit. Já jsem nesmírně rád a zároveň vděčný, že i naší trenéři pracují tak skvěle aby se u nás děti cítily dobře. To je pro nás priorita. Co se týče týmů mládeže tak máme i s několika B týmy šestnáct mužstev, což je výborné číslo ale také závazek, který musí být stabilní pro náš klub. V letošní sezóně máme 304 členů. To je po osmi letech velké číslo, když jsem přišel do klubu tak to číslo bylo 92. Máme radost, že to číslo stouplo o 212členů a každý rok se navyšuje. Navíc se nám povedlo naplnit další třídu hráčů na ZŠ Purkyňova. A co se stalo tradicí tak náš klubu pořádá tradičně tábor pro kluky a holky, což považuji za náš další úspěch.
Více
Více
Více
Více