28. června 2021, Redakce

Zbyněk Zbořil o příchodu do Vyškova, stavbě kádru i vyhlídkách ve 2. lize

Novým sportovním manažerem Vyškova se na konci minulého týdne stal Zbyněk Zbořil. V novém týmu jej čeká náročná sezóna ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE – pro klub vůbec premiérová v profesionálním fotbale v historii. „Jak už jsem zmiňoval v jiných rozhovorech, postup z MSFL do profesionálního fotbalu je ten nejtěžší po všech stránkách,“ říká Zbořil.

Co rozhodlo o tom, že míříte do Vyškova?
Jsem tady doma, nemusím nikam dojíždět a je to další výzva. Spíš jsem jen bojoval vnitřně s tím, jestli se radši nevrátit na trenérskou lavici, kde jsem měl také nějaké nabídky. Pak ale převážilo férové jednání pana Chalupeckého a to, že jsem doma.

Rozhodlo pro Vyškov i to, že jdete do známého prostředí?
To si úplně nemyslím, protože známé prostředí ještě neznamená dobré podmínky pro práci. Spíš rozhodlo i férové jednání představitelů klubu a cesta, kterou chceme jít. V tom jsme se pochopili a teď to musíme jen přenést do praxe.

Jak vnímáte celou organizaci Vyškova?
Než soutěž přerušil covid, tak jsem viděl každý domácí zápas a musím říct, že to měl Honza Trousil tentokrát dobře poskládané. Rozhodujícím faktorem byl konečně i gólový útočník. To Vyškovu několik sezón chybělo.

Můžete už konkretizovat některé věci ohledně stavby kádru?
Zatím je ještě brzy a i v této oblasti se musíme naučit chovat profesionálně. Projevíte o někoho zájem, začne se o tom mluvit a jste bez něho. Takže zatím můžu jen potvrdit, že jsme podepsali do brány Martina Šustra ze Zbrojovky a další hráči jsou zatím v jednání.

Jak těžké bude klub připravit na 2.ligu?
Má to dvě roviny. Jedna je sportovní, za kterou zodpovídám a snažíme se poskládat konkurence schopný kádr. Druhá je organizační a tady nás čeká hrozně práce, která bude mít postupný vývoj. Všechno nejde hned, ale musíme se pokusit, aby těch nedostatků bylo co nejméně. Jak už jsem zmiňoval v jiných rozhovorech, postup z MSFL do profesionálního fotbalu je ten nejtěžší po všech stránkách.

Je pro vás výhodou, že máte hodně blízko k trenéřině a můžete být oporou a rádcem pro Jana Trousila?
Dlouho jsme stáli proti sobě na trenérských lavičkách a znám jeho práci. Za mě by to mělo fungovat tak, že bude mít ve mně oponenturu a můžu mu říct svůj názor, ale hlavní odpovědnost je na něm. I pro něj je druhá liga výzva a on to se svým týmem zvládne. Dali jsme se spolu do války, tak musíme společně bojovat a udržet pro Vyškov druhou ligu.

Jak vnímáte šance Vyškova v 2. lize?
Tady budu hodně opatrný v prohlášeních, protože vše si musí sednout. Nejen ta sportovní stránka, ale i celkově v organizaci. Zatím z toho mám dobrý pocit a věřím, že to zvládneme. Letos bude druhá liga úplně o něčem jiném než loni. Soutěž doplnila v podstatě čtyři ligová mužstva - Zbrojovka, Příbram, Opava a Sparta „B“ - a nám nezbývá nic jiného, než dvě mužstva v tabulce pod sebe dostat. Čeká nás plno zajímavých zápasů a tímto bych chtěl i pozvat diváky do Drnovic na sobotní dopoledne, kdy třeba už 31.7. mohou vidět derby s Líšní. Pojďme to spolu zvládnout, ať můžeme chodit na druholigový fotbal i v dalších sezónách.

Více
Více
Více
Více