17. července 2021, Tadeáš Mima

Trousil po Uničově: Sestavu na první kolo už prakticky máme

V první půli patnáctiminutovka hrůzy, ale posléze velkolepý obrat. Z generálky na F:NL urvali fotbalisté Vyškova výhru 3:2 nad Uničovem, jenže domácí kouč Jan Trousil úplně spokojený nebyl. Představu o jedenáctce na ligovou premiéru proti Dukle Praha ovšem má.

Jak zní hodnocení generálky před startem F:NL proti Uničovu?
Rozhodně jsem si takový průběh nepředstavoval. Měli jsme v plánu udělat model, který budeme chtít hrát v prvním kole na Dukle. Zkusili jsme během prvního poločasu rychlejší hráče na hrotu, kde to do třicáté minuty vycházelo perfektně. Kluci výborně plnili pokyny, dostávali se do náběhových situací a měli příležitosti je využít. Bohužel jsme ovšem prokázali nulovou koncovku jako v Rosicích a proti Startu Brno.

Co se stalo po relativně dobré půlhodině hry?
Od třicáté minuty, kdy Uničov podnikl brejk a dal gól na 1:0, se nám totálně na patnáct minut zhroutila defenziva. Stopeři prakticky přestali existovat, prohráli všechny souboje, nezajistili se a z toho vzniklo, že Uničov ještě šel dvakrát sám na bránu. Ze zápasu, který vypadal velmi dobře, se mohla stát blamáž už v prvním poločase. Klidně to mohlo skončit 0:3. Do druhé půle jsme poslali nahoru Maceje či Simra, na kraje šli Klesa s Benym (Kanakimana, pozn. red.) Začali jsme opět velmi dobře sérií rohů a standardních situací, jenže v zakončení jsme se nadále trápili a zase přišla jedna akce Uničova – nakopnutý balon na pravou stranu a jednoduchý centr před bránu, kde jsme nedostoupili soupeře, a 0:2. Ve druhém dějství jsme měli asi dvacet centrů do náběhu a neprosadili jsme se, zatímco oni z jediného ano. Paradoxně šel na jejich nejmenšího hráče.

Jak hra pokračovala?
Kluci samozřejmě pořád pracovali, tlak byl potom větší. A díky spoustě standardek se naši hráči prosadili, když Štěpánek s Fofanou po rozích srovnali. A třešnička byla akce v závěru a trefa do vikýře. Ale o to mi tak úplně nejde. Pro kluky je určitě dobré, že se vyhrálo, nicméně vadí mně pasáž mezi třicátou a pětačtyřicátou minutou. Nebyli jsme schopni se vzadu zorganizovat a mít jednoho dominantního stopera, který by kluky před sebou seřval a ukočíroval, aby nesmyslně neopouštěli střed hřiště. Proto nás Uničov, který je už pět let stabilizovaný v MSFL a někteří z jeho kádru by mohli v pohodě hrát druhou ligu, neskutečně trestal z brejků. Na to se musíme zaměřit, aby stopeři reagovali v těchto situacích jinak. Pochvala, že za stavu 0:2 chtěli s výsledkem něco udělat, ale je mi líto, že jsme na patnáct minut totálně vypadli ze hry.

Co říkáte na výkon Michala Klesy, který zařídil prakticky všechny tři góly?
Víme, že Klesino umí standardní situace kopat. Občas se nestačil vracet, ale bylo to proto, že ho tam trochu trefili a měl koňara, takže některé situace nezavíral. Každopádně je jedno, jestli to bude doma na šedesát minut nebo někde venku na kratší dobu, ale bude pro nás v lize nepostradatelný na hřišti i v kabině. Do zápasů bude chodit. Máme šest sedm obránců, takže až vykrystalizuje defenziva, moc změn již nebude. Do ofenzivy je nějakých dvanáct hráčů, takže když nastoupí šest, pět dalších ze střídačky je může doskočit. Nejsou to kluci, kteří by kvalitu hry snížili. Naopak ji mohou oživit. Kádr se uzavře v pondělí, kdy si ještě sedneme a řekneme, zda někdo přijde, nebo ne. Potom dáme klukům důvěru a budou to oni, kdo se bude o rvát o ligová vítězství.

Jaká bude obecně pozice zkušených fotbalistů v kádru?
Stejně jako s Michalem Klesou, tak i s Pavlem Simrem jsem mluvil o tom, že už nemohou dostat veškerou minutáž. Věk nezastavíš a oba ty roky mají. Nicméně kondičně jsou velmi dobře připraveni. Michalův post je specifický, že nejde jen o ofenzivu, ale když chceme být úspěšní, musí Michal dělat i obranné úkoly, což stojí síly. Zrovna on je v tomto velice poctivý. Když se silově vydá za padesát minut, půjde dolů a naskočí čerstvý hráč. A když soupeř bude mít za začátku dva rychlé krajní hráče, necháme ho odpočívat a nastoupí později, aby byl čerstvý. Na věci jako standardní situace či křižné balony ho vždy využijeme. Každý bude vědět, jaké má místo v kabině. Michal bude kapitánem, ať už bude začínat z lavičky, či ne. Také Pavel svůj úkol zná – když budeme nastupovat doma, bude na 99 procent v zahajovací sestavě. Když pojedeme ven, kde to bude hodně o presování, je zbytečné ho od úvodu trápit, aniž by se dostal ke své hře. Potřebujeme ho ve vápně na udržení míče. Všichni kluci svoji roli znají, a kdo ji akceptuje, tak tady bude. Kdo ji nepřijme a vyčlení se, nezůstane.

Do útoku jste zkoušeli varianty s různými hráči. Zůstala po generálce nějaká dilemata?
Musíme mít na hrotu variantu k Simrovi, proto jsme brali Mácu (Martin Macej, pozn. red.). Dohromady mají se Simrem velice dobré prvky – Pavel podrží balon a Máca je pod ním. Proto jsme ve druhé půlce vytvořili velmi dobrý tlak. Současně máme na kraji rychlého Benyho s Klesinem. Vedle toho jsme chtěli ještě jednou vidět Honzu Ambrozka na desítce a Máru Vintra jako hroťáka, jak si poradí proti výbornému a nadstandardnímu mančaftu třetí ligy. Fungovalo to do třicáté minuty. Centrů létalo hodně, ale protože ti kluci nejsou tolik soubojoví, do šance se nedostanou. Spíše mně mrzí, že Vintr měl tři situace, kdy to měl vzít jeden na jednoho, utéct stoperovi a dát gól. Mára však zatím řeší situace jiným způsobem, což nevede k brankám. Je tady od střílení gólů a zatím je na jedné trefě z Rosic. Ale chtěli jsme hlavně vidět, jak se budou hráči schopni vracet do postavení, jež chceme hrát na Dukle. Dvojice ve druhém poločase byla velmi dobrá.

Vytvořili jste si tak jasnou představu o jedenáctce pro první kolo?
Představu, jak bude složení vypadat, kromě jednoho místa máme. Je to ale ve finále úplně jedno – vždy budeme mít po ruce nějakých šestnáct osmnáct hráčů, kteří budou moct naskočit. Na dva se bohužel v sestavě nedostane a nebude to pro ty kluky jednoduché, nicméně celá zápasová šestnáctka včetně hráčů z z lavičky vždy bude připravena ovlivnit utkání na pozitivní stranu. Do útoku je dost hráčů, stejně tak do defenzivy, když si vezmu třeba Laďu Hanuše, který je použitelný na více postech. Je na klucích, jak svoji šanci využijí.

Příští týden odehrajete první soutěžní duel po tři čtvrtě roce. Jak se těšíte?
Máme především radost, že se tady bude hrát druhá liga. Pro Vyškov jde o historický úspěch a všichni se velice těšíme. Akorát nám v přípravě kazilo dojem, že doteď chyběl dobrý výsledek, byť hra v posledních dvou zápasech byla velmi dobrá. Na druhou stranu si říkáme, že takto ve F:NL hrát nebudeme, protože i když jsme po většinu času přehrávali Rosice či Start, asi nikdy proti druholigovým soupeřům nebudeme tvořit a hrát takto vysoko. Byli bychom trestáni stejným způsobem, jako nás vytrestal v první půli Uničov během patnácti minut. Kluci zapomenou, co mají střeďáci za povinnosti a kdo má v tu chvíli být pod stopery, aby nedocházelo k těm situacím. Všichni si najednou chtějí dát gól. Věřím, že když si řekneme, od jaké části chceme napadat, tak to kluci budou dodržovat ne třicet minut, ale celé utkání.

Více
Více
Více
Více
×
Dnes v 10:15 | MUZ
MFK Vyškov
FC Zbrojovka Brno