26. září 2021, Tadeáš Mima

Trousil po výhře v Příbrami: Díky klukům, že to ustáli. Je znát obrovský posun

Začátek nic moc, potom ale přišly změny a napadaly góly. Vyškovští fotbalisté si vezou důležité vítězství 4:1 z Příbramy, které se však nerodilo snadno. Trenér hostů Jan Trousil popisuje, co musel po vlažném úvodu udělat, aby se tým nastartoval k obratu.

Jak vypadalo utkání v Příbrami?
První dvacet minut bylo z obou stran hodně špatných. Oba týmy dělaly hodně nepřesností a byli jsme ustrašení. Báli jsme se kombinace, hrát chtěli asi jeden dva hráči a zbytek byl takový nervózní. Na každé straně byl jeden rohový kop. Potom jsme ztratili při útoku balon a Srubek dobře pokryl soupeře, jenže Fofi (Ahmed Fofana, pozn. red.) nám způsobil obrovský problém, když si nepohlídal svého protihráče a dostali jsme gól. Už před zápasem jsem přemýšlel, jestli Fofanu postavíme, protože na stoperu se jeho chyby opakují stále dokola. Stalo se tak i při duelu se Spartou B a už jsem nebyl moc přesvědčen, že proti Příbrami naskočí.

Co vaše rozhodnutí změnilo?
Šlo o to, že jsem viděl Příbram v posledních dvou zápasech, kdy dala čtyři góly ze standardních situací. My zároveň už měli v sestavě tři menší kluky Benyho (Bienvenue Kanakimana, pozn. red.), Kršku a Davida Jambora. Na poslední chvíli jsme se tak rozhodli, že Fofanu pošleme do hry. Hned potom, kdy přes něj znovu prošel gól, jsme okamžitě změnili rozestavení a Štěpánek šel na stopera. Fofanu jsme dali na hrot a do zálohy se stáhl Klesa. Po změnách to začalo klapat, defenziva byla pevná a měli jsme navrch. Beny měl šanci, kdy šel sám z boku, jenže nedal. Následně jsme vyrovnali trefou Fofany po krásném centru.

Jak se dále vyvíjelo dění na hřišti?
Poločas se dohrál a o pauze jsme si řekli, jak budeme chtít pokračovat. Příbram nebyla tak dominantní, jak jsem si myslel po jejím minulém úspěchu na Dukle. Proto jsme vysunuli blok ve druhé půlce blok ještě výše, a tato část duelu se mi líbila. Hrálo se aktivně, dobře po zemi a nechyběly krásné akce. Jambor dával nádhernou branku z dvaceti metrů a Fofana po kombinaci zvyšoval na 3:1. Došlo však i na moment, kdy byl Mára Vintr skopnutý při samostatné akci. Doteď nechápu, že rozhodčí neudělil červenou kartu.

Objevovaly se častěji takové zákroky?
Pár podobných věcí tam bylo. Němečka nám dojeli potom, co už odehrál balón. Má teď problém s rukou, nepískalo se nic… Srovnatelné situace tak přibývaly, nicméně děkuji klukům, že to ustáli se ctí. Jen mě mrzí, že dostali žluté karty Fofana a Vintr, takže kvůli stopce nemohou nastoupit proti Ústí. Přitom šlo o obyčejné souboje, ale hned jsme dostali karty, které nám vyřadily dva hráče. Do příštího utkání to pro nás bude těžší – zdá se, že nebudeme mít k dispozici hned čtyři fotbalisty, s nimiž jsme jeli do Příbrami. Ale nedá se nic dělat. Aspoň na pět minut si zahráli Macej s Lahodným, přes dvacet minut pak absolvoval Vintr.

Co říkáte na důležité body z venku?
Musíme do každého zápasu s pokorou a rozhodně jsme rádi, že jsme v Příbrami vyhráli. Před začátkem jsme slýchali, kolik zase dostaneme gólů, ale naše mužstvo je pracovité a poctivé. Když jsme prohrávali 0:1, tým se nepodělal. V tomto je obrovsky znát posun, že ve třetí lize nebo ještě v přípravě začalo mužstvo po brankách panikařit. Teď to však je naopak. Na obdržené branky reagujeme dobře, zakousneme se a jdeme za vyrovnáním. Bez toho, aniž bychom znovu v defenzivě dělali nějaké větší chyby. Od dvacáté minuty zasloužené vítězství, do té doby se mi výkon vůbec nelíbil ani z jedné strany. Zaplaťpánbůh, že jsme byli fotbalovější a lepší, proto jsme zaslouženě vyhráli.

Jaké máte vy osobně hráčské vzpomínky na Příbram?
Pro mě jde o příjemné vzpomínky, odehrál jsem tam asi pět utkání plus pohár. Kromě toho prvního, jenž skončil porážkou, jsme se Slováckem i Zbrojovkou vítězili. Pamatuji si na poslední zápas jara, který jsme tam vyhráli 3:1 s Pepou (Mazurou, současným asistentem Trousila ve Vyškově, pozn. red.), pro něhož to byl závěrečný souboj před koncem agažmá ve Zbrojovce. Teď se nám to trochu vrátilo a navázali jsme na dobrou bilanci (úsměv). Letos jsme si odvezli výhry z exligového Žižkova i Příbrami, což bereme jako plusové body, avšak musíme zůstat pokorní. Jdeme se s každým porvat, abychom se mohli po utkání podívat do zrcadla a říct si, že jsme pro výsledek udělali maximum.


Více
Více
Více
Více