4. října 2021, Tadeáš Mima

Daleko cennější výsledek, než když uspějete 5:0, říká po Ústí Trousil

Zbývala necelá čtvrthodina do konce a trval stav 0:0. Fotbalisté Vyškova ale ještě stihli dát rozhodující gól, jenž jim přinesl tři body do tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY doma proti Ústí nad Labem. Kouč Jan Trousil si přitom musel poradit s řadou absencí i dalšími faktory.

V domácím utkání s Ústím jste brali výhru 1:0. Jak hodnotíte duel?
Na zápas jsme se připravovali v trochu okleštěné sestavě. Věděli jsme, že nám vypadli prakticky všichni hráči, kteří se podíleli na čtyřech gólech v Příbrami. Měli jsme na výběr dvanáct fotbalistů plus jsme povolali dva kluky z B-týmu a dva dorostence. Sestavě jsme věřili a ukázali jsme klukům rozbor posledních zápasů Ústí. Nikoliv však toho se Zbrojovkou, protože ta je teď výkonnostně jinde. Raději jsme rozebrali duely, kde se Ústí dařilo. Zaměřili jsme se na jeho rozehrávku a řekli si, na co si dát pozor.

Jak se se týmu dařilo plnit pokyny?
Naše snaha byla vidět už od začátku. Kluci měli drajv a hned v první minutě mohl skórovat Srubek. Proti němu ale fantasticky zasáhl brankář. Další nebezpečnou stadardku měl Filda Štěpánek, takže v první desetiminutovce jsme vyvinuli velký tlak. Hosté se nedostávali na naši polovinu a byla akorát škoda, že jsme nedali uklidňující gól. Obrovská možnost se nabízela i Macejovi, který nedal.

Co jste si řekli po bezbrankové první půli?
Nabádali jsme kluky, aby nadále věřili, že šance přijde a že ji proměníme. Ale nesmíme otevírat zadek a nezbláznit se směrem dopředu. Bylo by trestuhodné nechat jejich rychlé hráče volné. I druhý poločas proto byl velmi dobře odbráněný a nepouštěli jsme soupeře prakticky vůbec k naší bráně. Jedna střela Ogiomadeho letěla pět metrů nad a potom z trestňáku mířili také mimo. Defenziva celého týmu fungovala výborně.

Mohli jste ve druhém dějství rozhodnout ještě dříve?
Samozřejmě znovu přišel infarktový moment, kdy jsme měli dvě šance za sebou. Gólman hostů fantasticky chytil střelu na brankové čáře nejdříve rukou, následně nohou. Ale viděl jsem na klucích, že jsou klidní a nezačali bláznit. I kdyby mělo utkání dopadnout 0:0, byl by bod s tímto soupeřem dobrý. Hlavně jsme chtěli nulu vzadu a věřili jsme, že příležitost ještě dostaneme.

Co bylo klíčové, že jste si nakonec gól vypracovali?
Do hry šel Pavel Simr, u něhož víme, že výborně umí podržet balón. Věřili jsme, že si svůj prostor po některém z centrů najde, a nakonec to vyšlo. Klukům jsem o pauze ještě říkal, že nebýváme v dostatečném počtu ve vápně a je potřeba tam chodit více. A právě tak vznikla situace – Pavel trefil tyčku, ale Paľo to vyřešil fantasticky z dorážky. Jako bek se dostal až do vápna a nezůstal stát jen na půlce. Nebyl divákem, ale chtěl dát gól, proto byl za dobrý výkon odměněn.

Jak jste zvládli závěrečné minuty zápasu?
Potom přišly dva rohy, ale oba naši stopeři byli celé utkání koncentrovaní a vyhrávali souboje. Za to patří díky celému mužstvu. Nebyl jediný slabší článek, který by byl na střídání. Všichni táhli za jeden provaz a proto je toto vítězství daleko cennější, než když uspějete 4:0 nebo 5:0. Je to zasloužený výsledek, protože jsme byli lepší od začátku do konce. Těší mě, že mužstvo jde nahoru, přestože nám chybělo pět hráčů základní sestavy.

Po zranění se vrátil Martin Macej, který strávil ve hře šedesát minut. Jak se prezentoval?
Máca sem přišel jako útočník nebo podhrot, na něhož budeme spoléhat. Nemohl dva měsíce trénovat, jelikož měl problém se svalem. Pak byl nemocný a teď se asi čtrnáct dnů dostával do kondice. Díky tomu, že chyběli Ahmed Fofana s Markem Vintrem, tak bylo jednoznačné, že dostane prostor. Pavel Simr totiž měl problém s kolenem, minulé kolo chyběl a tento týden trénoval s tejpy. Pavel však ví, jaká je jeho rohu – svůj věk už samozřejmě má a pro je daleko cennějším hráčem, když přijde mezi padesátou šedesátou minutou, kdy už je obrana soupeře trochu unavená.

V jakých aspektech při těchto situacích převyšuje obránce?
Umí podržet míč a je strašně moc silný v osobních soubojích. Díky tomu se útočná fáze přechýlí na misce vah na naši stranu, což se povedlo i tentokrát. Stopeři si potom nevědí rady, on je přetlačí a dokáže nám přes rychlá křídla dát balóny, a proto se dostáváme do šancí. Jsem velice rád, že se Pavel dal do kupy, dokáže třicet čtyřicet minut oddřít pro tým a pomáhá nám i při standardních situacích.

A co porovnání s Macejem?
Máca se také předvedl výborně. Dokud měl šťávu, měl velmi dobré situace. Samozřejmě od něj očekáváme ještě jiné výkony, daleko více náběhů a daleko více vytvořených šancí. Nicméně na to, že hrál první zápas po dvou a půl měsících od doby, kdy sem došel, nemohu říct, že by mě zklamal. Ba naopak, byl součástí velmi kvalitního výkonu, jenž nás dotáhl k zasloužené výhře.


Více
Více
Více
Více