8. října 2021, Tadeáš Mima

Trousil: Měli jsme kopat penaltu, zápas jsme skvěle odmakali

Stoprocentní výkon, jenž málem stačil na postup přes favorita. Přestože fotbalisté Vyškova skončili v MOL Cupu na ligovém Zlínu, neudělali to zkušenějšímu soupeři vůbec jednoduché. O dojmy z velkolepé bitvy se podělil kouč domácích Jan Trousil.

Jak hodnotíte výkon proti Zlínu? Je zklamání, že nepostupujete?
Nebudu mluvit o zklamání. Spíše převažují pozitivní pocity, protože po sérii pěti výher z šesti utkání nám tentokrát chybělo několik kluků do sestavy. Na lavičce jsme měli pět hráčů a další dva s tím, že byli zranění. Vzali jsme je aspoň na střídačku, aby si užili atmosféru velkého zápasu. Co se týče hry, měli jsme slušných patnáct minut, ale potom se hra vyrovnala a ve 36. minutě jsme dostali zbytečný gól, když jsme nedostoupili Čanturišviliho na vápně. Zlín se proto dostal na koně a měl ještě jednu šanci, kterou ovšem nevyužil.

Jaká byla reakce z vaší strany?
Do druhé půlky jsme si řekli něco k tomu, jak bychom chtěli hrát. Celé další dějství tak bylo v naší režii, předváděli jsme krásné akce a šance. Zaslouženě jsme vyrovnali, a hlavně potom jsme měli velkou převahu a pořádně zmáčkli Zlín. Ukázali jsme krásnou akci po ose bratří Vintrů, trefili jsme z voleje tyčku a míč skákal po brankové čáře. Tam jsme mohli rozhodnout. Mrzí mě jediná věc – že v 85. minutě zahrál soupeř rukou ve vápně, což když se stane v první nebo druhé lize, divizi nebo kdekoliv jinde, rozhodčí to vidí a musí písknout penaltu. Z naší strany jsme viděli ruku všichni.

Proč nebyla situace odpískána?
Viděl to i pomezní, který se však schovává za něco, že se bál dát signalizaci. Nevěděl, jestli byla úmyslná, či ne. Pro mě je úplně nepodstatné, jestli tam nějaký úmysl byl. Hráč se otáčí a svojí nešikovností balón úplně odhodí pryč dlaní. A nikdo nereaguje. Zápas by se vyvíjel úplně jinak, kdyby pět minut před koncem došlo na pokutový kop. Kdybychom ho proměnili, jsem přesvědčen, že bychom v euforii výsledek již dotáhli do vítězného konce. Je mi líto, že se proto muselo jít do prodloužení, kde jsme věděli, koho můžeme použít a koho ne. Patnáct minut jsme zvládli velmi solidně, ale po prostřídání soupeře a příchodu Filla s Reiterem bylo jasné, že převaha bude na straně hostů.

Ještě na konci prvního poločasu vám nebyl uznán gól kvůli ofsajdu. Jak jste povzbudil hráče o pauze?
Říkal jsem jim, že si šance ještě vytvoříme a ať tomu věří. Nesmíme být zaleklí a ustrašení, musíme napadat a příležitosti se nám nabídnou. Spíše mi vadí, že gól je nejdříve uznaný, ale po dohodě je odvolaný. Když tady není VAR a něco uznám, měl bych si za verdiktem stát. Záleží na centimetrech, a jestli rozhodčí nejdříve ukázal, že situace platí, aby potom zvedl praporek, tak je to pro mě zvláštní. Z dálky jsem to neviděl a je mi celkem jedno, zda byl ofsajd. Vadí mi situace z 85. minuty, kdy rozhodčí zasáhli do utkání a zápas nechali jít do prodloužení.

Je něco, co šlo zvládnout v prodloužení lépe?
Mrzí mě akorát, že jsme dostali takový laciný gól. Po sérii rohů, jež jsme odvrátili, letí míč na vápno a bohužel si náš gólman vybral jednu chybu. Jinak ale působil velice dobře. Chtěl prostě klukům pomoct, jenže zbytečně vyběhl na patnáct metrů z brány a z lavičky jsem viděl, že by to mohl být průšvih. Do brány nám tak propadla strašně jednoduchá hlavička. Ale to je fotbal, toto mi vůbec nevadí. Jsem moc rád, jak kluci na hřišti působili. Nebyli jsme odevzdaný tým, naopak jsme po devadesáti minutách sahali daleko více po lepším výsledku.

Co si berete z tohoto utkání do příště?
Výkon nás pozitivně naplňuje do další práce, kdy chceme se stejným zaujetím jít do utkání se Zbrojovkou. Velká spokojenost se hrou a myslím si, že se i lidé na tribunách bavili. Zlín jsme donutili hrát na maximum a zatlačili jsme ho. K vítězství jsme měli daleko blíže my.

Zmiňoval jste absence v kádru. Kdo je momentálně venku ze hry?
Náš rychlík do útoku Beny je aktuálně pryč. Krška by byl velmi platný, jenže je mimo stejně jako Macej. Ten hrál minule od začátku, ovšem znovu má problém se svalem. Paľo Ilko na beku má pohmožděný kotník, proto šel na hřiště až na posledních pár minut. A samozřejmě naše motorová myš David Jambor, jenž je rozdílovým fotbalistou, čistí to tam a hraje výborně. Zároveň víme, že někteří nebudou ani na Zbrojovku, takže jsme nasadili do zálohy duo Lahodný–Cabadaj, s nímž počítáme i na Brno. Chtěli jsme je vidět v ostrém zápase. Lukyn se do tempa dostával pomaleji, ale druhou půli a prodloužení zvládl excelentně. To je pro nás slibné zjištění.

Středové duo Lahodný–Cabadaj tedy zafungovalo jako adekvátní náhrada…
Určitě ano. Samozřejmě čekám od Laha ještě daleko více, protože je velkým fotbalistou. Jeho pozice jakožto lídra zálohy byla jednoznačně daná. Bohužel zranění, s nímž přišel, se prohlubovalo a prostě to nešlo. Proto jsme reagovali příchodem Cáby, který je na tom velice dobře pohybově i herně. Řešili jsme to Davidem, u něhož jsme příjemně překvapeni, že je už v osmnácti letech lídrem středu zálohy. Laho tak má čas nabrat konci, hrál dvakrát za béčko a postupně svoji porci času dostává. Víme, že Djambo (David Jambor, pozn. red.) teď nebude moct hrát na Zbrojovce kvůli domluvě, takže Laho naskočí. Jsem rád, že zápas zvládl, aniž by měl problém s nohou, jež ho trápila skoro tři čtvrtě roku.

Vyzdvihl jste přínos středních záložníků proti Zlínu. V čem především dominovali?
Ve druhém poločase nepustili Zlín do žádné větší šance přes střed. Naopak, vytvářeli pozice pro naše ofenzivní hráče. Lukyn dále dostane šanci na Zbrojovce s Cabim a bude jen na něm, jak se s tím vyrovná. Ale já mu věřím. Nedostal roční smlouvu – má totiž dlouhodobější kontrakt, protože je to hráč nám známý už z doby ve třetí lize. Vysloužil si angažmá o soutěž výše, my si ho vzali zpátky a věříme v jeho dovednosti. Laho tady není jako náhradník, pouze se teď potřebuje dostat do fazóny, jakou dříve měl. Jsem rád, že střeďáky jako on máme.

Vůbec poprvé nastoupil za Vyškov brankář Boris Essele. Jak se jevil na hřišti i v tréninku?
Boris tady je tři čtyři neděle, odchytal dvě utkání za B-tým a na trénincích vypadá velmi dobře. Je konkurencí pro naše dva gólmany a potřebovali jsme ho vidět v ostré akci. Proto jsme Štěpovi (Spurnému, pozn. red.) museli vysvětlit, že bude chytat Boris. Není to ovšem tak, že by se tlačil na pozici jedničky nebo dvojky. Brankářské duo máme ustálené a je velice kvalitní. Chtěli jsme jen Borisovi dát šanci, s níž se popasoval úspěšně. Pomáhal obraně s výběhy a centry, do nichž chodí pro kluky možná až nezvykle vysoko. Proto došlo ke srážce tří hráčů v prvním poločase. Nečekali, že by brankář vůbec mohl do takové situace jít.

V závěru prodloužení ale přišlo zaváhání gólmana…
Samozřejmě škoda. Je to však mladý kluk a mám vždy radši, když brankář chce obraně pomoct, než aby byl zapikovaný na brankové čáře. Teď akci špatně vyhodnotil a soupeř chybu potrestal, ale to neznamená, že se teď na něho bude někdo škaredě dívat. Rozhodně ne. Vzhledem k tomu, že za nás chytal poprvé, podal velmi dobrý výkon. Jsme rádi, že budeme mít vyrovnané trio gólmanů a kdokoliv může hned naskočit. Šusťa, Štěpec i Boris jsou vysoce kvalitní gólmani a tam nás bota tlačit nebude. Jen škoda, že v 90. minutě nesvítilo na tabuli skóre 2:1 a nikdo by Borisovi nedovolil takovou chybu udělat.

Jak bylo složité vystačit si s omezeným počtem lidí na střídání?
Nešlo ani o to, v jakém složení jsme hráli. Šlo o to, že jsme na lavičce neměli kvalitu, jíž máme normálně v ligových utkáních. Že když vystřídáme, kluci ten výkon zvednou. Tentokrát mohli jít na plac akorát Ondra Vintr s Pavlem Simrem, díky kterým jsme zvýšili tlak vepředu. Bohužel ale scházeli další hráči, s nimiž bychom udrželi nápor i během prodloužení. I proto jsme tam prakticky nestřídali. Když jsem se kluků ptal, nikdo nechtěl ze hřiště slézt, přestože byl pod křečemi. Všichni chtěli dohrát až do konce.

Co hnalo hráče v prodloužení, kdy už zbývalo málo sil?
Věřili, že dovedeme zápas k penaltám. Zrovna kluci jako Vintrové či Cabadaj by byli ti, kteří by na pokutové kopy šli. Už jsme neměli na střídání nikoho kromě Majkýho (Michael Vít Mulligan, pozn. red.). To je kluk, jenž hraje za béčko a vlítnout tam na deset minut by v takovém zápase bylo pro něj hrozně těžké. Je zklamáním, že jsme nevybojovali postup, ale celkově velmi dobrý dojem z předvedené hry a z toho, jak jsme souboj odmakali. Naprosto vyrovnaná bitva s ligovým mančaftem.

Absence v sestavě znamenaly, že jako krajní bek alternoval kapitán Michal Klesa. Jak si vedl?
Není pro mě překvapením, co Míša předvádí. Znám ho velice dlouho, máme k sobě nějaký vztah a vždy, když byl nějaký problém na beku, posunuli jsme ho tam. Ve třetí lize mohl hrát ofenzivněji, teď jsme si řekli, jakým způsobem chceme u lajny hrát. Cílem bylo, aby ji zavřel, zbytečně se nevysouval a byl platný při standardních situacích. Zvládl to skvěle celých devadesát minut i patnáct minut prodloužení. Pak, když Zlín střídáními nasadil rychlé hráče, už mu zatápěli a chytily ho křeče. Proto Michal šel ve 115. minutě dolů. Nicméně všichni to odjezdili a podali výborný výkon. Klesinho byl jeden z těch, kteří hráli fantasticky.

Co dalšího vám utkání ukázalo?
Ukázalo, kdo je schopen se o to porvat. A jsem rád, že naše sestava proti Zlínu včetně těch, co se ještě uzdraví, bude pro každý tým vysoce nepříjemným protivníkem. Doufám, že to tak začnou soupeři brát a budou s námi počítat. Jsme tým, který dokáže hrát dobrý fotbal a je nepříjemný pro kohokoliv.

I přes ne úplně výhodný čas v pracovní den přišlo přes 600 diváků. Jak jste vnímal atmosféru?
Byla perfektní. Když jsem viděl tribuny deset minut před začátkem, byl jsem trochu zklamaný. Potom se ovšem zaplnily a kulisa byla výborná. Jak zlínský kotel, tak samozřejmě naši domácí fanoušci. Zápas všechny vrhl do fandění a ukázali jsme lidem, že na soupeře máme. I proto se chytili a předvedli jsme jim až do konce vyrovnané utkání. Měli jsme více ze hry a fanoušci nás celou dobu tlačili dopředu. Škoda, že jsme výsledek nedotáhli, jelikož za výkon v devadesáti minutách jsme si výhru zasloužili. Plus hlavně za druhou půlku, kdy Zlín měl co dělat, aby neinkasoval podruhé.

Mohli jste lidem vůbec připravit ještě lepší podívanou?
Rozhodně jsem rád, akorát duel kalí skutečnost, že jsme nepostoupili. Byli bychom mezi šestnácti nejlepšími v poháru, a kdybychom měli štěstí na los, mohl přijet další kvalitní soupeř a lidi by ho viděli na vlastní oči. Ale stalo se a nebudeme brečet, že jsme vypadli. Celkově si myslím, že povedený večer.


Foto: FC Fastav Zlín

Více
Více
Více
Více