24. října 2021, Tadeáš Mima

Ve Vlašimi rozhodly zbytečné chyby, hodnotí Trousil

Pět gólů ve Vlašimi? Výsledek, se kterým nemohou být fotbalisté Vyškova spokojeni. Ve dvanáctém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY narazili na silného soupeře a schytali zatím největší porážku sezóny. Pozitiva i věci, na nichž se musí zapracovat, shrnul trenér Jihomoravanů Jan Trousil.

Jak hodnotíte výsledek z Vlašimi?
Zápas byl velmi dobrý z obou stran. Rozhodly však úplně zbytečné individuální chyby, které vedly ke třem gólům soupeře. Díky tomu, že mají v kádru hodně slávistů, hrají podobný styl jako Slavia. Prezentují se velmi solidně v kombinacích i při hře s balónem. V první půli jsme jim prakticky namazali na dvě branky, z čehož byla jedna z penalty. Stejným způsobem jsme jim připravili ještě jednu šanci, tu ale neproměnili. My měli dvě gólové situace, trefil se ovšem až Paťa Slaměna z trestňáku v závěru poločasu. O pauze jsme kluky nabádali, aby byli pozornější v obraně a nedávali prostor rychlým hráčům Vlašimi.

Nakolik byla tato snaha úspěšná?
Sedm minut jsme instrukce dodržovali velmi dobře. Pak jsme ale udělali zbytečnou nepřesnost na pravé straně, kdy jsme špatně otevřeli prostor, a protivník dával z hranice vápna na 3:1. Za nás neproměnil samostatný postup Paľo Ilko a následovala další chyba. Při rozehrávce špatně vyhodnotil situaci David Jambor, kdy míč doprostřed vypíchl Alijagić a vstřelil snadný gól na 4:1.

Jak jste na vývoj skóre reagovali?
Vystřídali jsme tři fotbalisty a musím říct, že v tu chvíli se obraz hry výrazně zlepšil. Drželi jsme Vlašim na její půlce a dvacet minut do ní bušili. Měli jsme stoprocentní možnosti, jenže netrefovali jsme odkryté brány. Třeba Ilko udělal kličku gólmanovi, ovšem nepochopitelně trefil jen tyčku. Kromě něj dvakrát z malého vápna netrefil prázdnou bránu Pavel Simr, takže jsme promarnili úsek hry, kdy jsme klidně mohli snížit na 3:4. Nebylo nám prostě souzeno dát góly, soupeř v 84. minutě utekl z našeho tlaku a upravoval na 5:1. Výsledek určitě neodpovídá dění na hřišti, na druhou stranu to bereme jako poučení.

Z jakého úhlu pohledu?
Pokud budeme dělat takové školácké chyby, a to i naši zkušení hráči, nemůžeme ve druhé lize podobnou přestřelku vyhrát. Navíc v případě, když nemáme štěstí, že bychom proměnili všechny naše příležitosti. Byla to pro nás facka, ale je dobře, že přišla. Věděli jsme, že utkání na Zbrojovce a ve Vlašimi nám postaví do cesty těžké rivaly. Věřil jsem, že nějaký bod uděláme. Nakonec máme jeden bod do plusu a teď se musíme zodpovědně připravit na Chrudim. Na tým, jenž je čtrnáctý v tabulce a odskočil na nesestupovou pozici.

Co bude potřeba proti Chrudimi udělat lépe?
Musíme udělat všechno pro to, abychom zápas zvládli a byli znovu v komfortní situaci jako teď, když jsme nepustili Chrudim k sobě blíže v tabulce. Doufám, že budeme mít větší manévrovací prostor, co se týče hráčů do nominace. Snad se někdo uzdraví a uděláme všechno, aby tři body zůstaly doma na stadionu v Drnovicích.

Domů se vrátíte po třech týdnech. Jak se těšíte?
Rozhodně se těšíme. Duely doma jsou pro nás perfektní, jelikož chodí do hlediště spousta lidí. I pro lidi ve Vlašimi bylo utkání výborné a divácky atraktivní, nicméně i když jejich mužstvo hraje krásný fotbal, chodí tam 300 fanoušků a atmosféra chybí. Zaplaťpánbůh, že tentokrát ve Vlašimi byly oba kotle a bylo znát, že jsme na fotbale. Stále se něco dělo. Jsem rád, že se vrátíme domů, kam dojde minimálně přes tisícovku diváků a pomohou nám v důležitém zápase.

Jak vidíte momentální formu Chrudimi, vašeho dalšího protivníka?
Teď se dostala na dobrou vlnu. Minulý týden otočila na Žižkově z 0:1 na 2:1 a v tomto kole, když prohrávala 0:2 s Příbramí, dokázali aspoň srovnat. Určitě nás nečeká nic snadného. Musíme se připravit, abychom doma hráli jako v posledních třech zápasech, a věřím, že prolomíme střelecké trápení z Vlašimi. I kdybychom měli uspět jen 1:0, budeme samozřejmě šťastní se třemi body.

Více
Více
Více
Více