30. března 2023, Tadeáš Mima

Když cvičíte jakoukoliv činnost, zlepšíte se, říká o mentální přípravě Hořava

Speciální klubovou akci mají za sebou vyškovští fotbalisté. Mužstvo mělo na programu přednášku o mentálním koučinku, kterou vedl člen trenérského štábu Tomáš Hořava. Právě on se může pochlubit nenahraditelnými zkušenostmi z elitní úrovně, ať už šlo o Ligu mistrů či národní tým. Na jaká témata se zaměřil a co hráčům při setkání předal?

Hořava, jenž začínal v mládeži Drnovic, to dotáhl ve fotbale skutečně vysoko. Přes Zbrojovku a Olomouc se dostal až do Viktorie Plzeň, v jejímž dresu zaznamenal i jedenáct startů v Lize mistrů a dalších pětadvacet utkání v Evropské lize. A ve svojí kariéře vždy hledal cesty, jak se zlepšovat všemi možnými způsoby.

„Spousta věcí se mi spojila dohromady a dokázal jsem si je sepsat, pojmenovat a vytvořit takovou pomůcku pro hráče v podobě manuálu. Jsem rád za tuto příležitost a vážím si toho, že jsem mohl hráčům manuál představit,” říká trojnásobný český šampión po zhruba hodinové přednášce ve vyškovském hotelu Dukla.

Když byl Hořava ještě aktivním fotbalistou na nejvyšší úrovni, hledal možnosti k progresu hlavně vlastními způsoby. „Myslím si, že jsem na to měl cítění,” vysvětluje. V Plzni navíc potkal další osobnost, jež ho v tomto směru inspirovala a dala mnoho nových podnětů. „Střetl jsem se s trenérem Adrianem Guľou, který o tomto také hodně hovořil. Řada jeho myšlenek mi utkvěla v paměti,” přibližuje Hořava.

Trenérův přístup tak rozhodně oceňoval. „Směřoval k tomu, aby hráče rozvíjel všeobecně po všech stránkách. Nejen po těch vyloženě fotbalových, ale kladl důraz i na ty osobnostní, takže v tom mě hodně ovlivnil,” podotýká velezkušený člen realizačního týmu MFK. Právě všestrannost je hlavní myšlenkou jeho Mentálního manuálu 21. století, který od něj hráči Vyškova převzali.

„Fotbalisté se zaměřují především na fyzické dovednosti, jež trénují dennodenně. To je samozřejmě potřeba, zároveň však existují další činnosti, které tvoří výkon. Vyjmenuji pár z nich – vítězná mentalita, týmovost, koncentrace, silná vůle nebo cílevědomost,” poodhaluje Hořava náplň manuálu.

Jím zmiňované dovednosti přitom zůstávají často bez povšimnutí. „Pokud se hráči rozhodnou se jim věnovat, mohou být komplexnější, sebevědomější a lépe připraveni,” hodnotí autor tří reprezentačních gólů. Pracovat na nich se podle něj dá v jakémkoliv věku, byť v mládežnických letech je bude logicky snazší formovat.

„Když trénujete jakoukoliv činnost, zlepšíte se. V šachách, piškvorkách, ve fotbale i obecně ve sportu. Samozřejmě jsou nějaké limity, ale progres určitě je možný, ne-li jistý, pokud se člověk na to zaměří,” argumentuje vyškovský kouč.

Hořava se v klubu věnuje nejen mentálnímu rozvoji, ze své role totiž momentálně řeší hlavně skills tréninky. Ty pomáhají se u jednotlivých hráčů zaměřit na věci, na něž při týmových trénincích nezbývá tolik času. „V této aktivitě pojedeme dále. A jestli budeme nadále prohlubovat také spolupráci v rámci sportovní psychologie, to se uvidí,” dodává Hořava na závěr.

Více
Více
Více
Více
×
Dnes v 17:00 | MUZ
MFK Vyškov
SK Líšeň 2019